Eenvoudig BTW berekenen

BTW is de afkorting van Belasting Toegevoegde Waarde. Dit is een omzetbelasting die je betaalt wanneer je een dienst of product koopt. Bij een betaling zit de btw inbegrepen. De ondernemer die de btw ontvangt draagt dit af aan de belastingdienst. Lees welke btw-tarieven er gelden en hoe btw snel en eenvoudig berekend kan worden.

Verschillende btw tarieven
In Nederland wordt sinds 1969 btw betaald. Dit geld ook voor de meeste andere Europese landen. De hoogte van de btw wordt bepaald door Europese btw-richtlijnen. Op dit moment is de btw 21 procent. Voor oktober 2012 was dit nog 19 procent. Voor bepaalde goederen geldt een btw tarief van 6 procent. Dit is van toepassing op onder andere water, voedingsmiddelen, geneesmiddelen, agrarische goederen, boeken en kunst. Er zijn ook diensten waar het btw-tarief van 6 procent voor geldt. Zoals bijvoorbeeld reparatie van fietsen, personenvervoer, het bieden van logies en diensten van kappers. Het kabinet wil per 1 januari 2019 het lage btw-tarief verhogen van 6 procent naar 9 procent. Er zijn branches die vrijgesteld zijn van btw. Bijvoorbeeld het onderwijs, gezondheidszorg, postdiensten en sociaal-culturele instellingen.

Ondernemers zijn verplicht een btw-administratie te voeren. Van elke verkoop of aankoop moet genoteerd worden hoeveel btw er in rekening gebracht of betaald is. Meestal moet hier per kwartaal verantwoording van worden afgelegd via de btw-aangifte. Ondernemers mogen btw die aan leveranciers betaald wordt aftrekken van hun btw-kosten. Een goede btw-administratie is hierbij van groot belang. Een handige rekentool zoals op btwonlineberekenen.nl helpt inzicht te krijgen in de btw die betaald moet worden.

btw berekenen via btwonlineberekenen.nl
Om te berekenen hoeveel btw je betaalt voor een product of dienst is er een gebruiksvriendelijke rekentool beschikbaar op btwonlineberekenen.nl. Deze tool geeft antwoord op vragen zoals:
– Welk deel van het aanschafbedrag van een product bestaat uit btw?
– Hoeveel btw moet er betaald worden voor een product of dienst waarbij de btw nog exclusief is?
Met de rekentool is het eenvoudig om een aankoopbedrag zowel inclusief als exclusief btw te berekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *